REGULAMENTUL CONCURSULUI TIMTIM-TIMY PENTRU COPII 2019-2020
Desi participarea la concurs se desfasoara sub semnul FAIR PLAY-ului tuturor participantilor implicati, recomandam doamnelor directoare ale unitatilor prescolare si comitetelor de parinti desemnarea unui al doilea supraveghetor neutru!
1. Scop
Concursul de activitati integrate TIMTIM-TIMY isi propune sa ofere gratuit, tuturor copiilor participanti cu varsta cuprinsa intre 2-6 ani, parintilor acestora precum si tuturor cadrelor didactice din invatamantul anteprescolar si prescolar:
- posibilitatea obiectiva de evaluare a nivelului de dezvoltare educationala in timpul unui an, in context formal si non-formal (de concurs)
- obisnuirea cu situatii concurentiale prin joc.
2. Locul de desfasurare
In unitatile anteprescolare si prescolare, la nivel de grupa.
3. Participanti
Copii apartinand grupelor de varsta 2-3 ani (anteprescolari), 3-4 ani, 4-5 ani, 5-6 ani (prescolari), din invatamantul prescolar de stat si privat, din mediul urban si rural din Romania precum si din tarile cu predare in limba romana.
4. Desfasurarea propriu-zisa a concursului
Concursul se desfasoara in doua etape, la sfarsitul fiecarui semestru din anul de invatamant in curs, astfel:
ETAPA I : 13 decembrie 2019
ETAPA II : 8 mai 2020
a) Pasii (etapele) concursului
Pasul I, de initiere (in cadrul fiecarei grupe): desfasurat pe parcursul semestrelor din anul scolar in curs si consta in cunoasterea tipurilor de fise de activitati integrate, a modalitatii de rezolvare de catre copii si a modalitatii de evaluare a acestora, atat de catre cadrele didactice cat si de catre parintii interesati de evolutia propriilor copii.
Pasii propriu-zisi de evaluare sumativa stadiala (in cadrul fiecarei gupe): desfasurati la sfarsitul fiecarui semestru.
b) Inscrierea copiilor la concursul TIMTIM-TIMY
Inscrierea in concurs a copiilor se face on-line, in momentul in care cadrul didactic apartinand invatamantului anteprescolar sau prescolar care se implica in organizarea concursului isi creeaza un cont de mentor pe site si isi inscrie copiii in acel cont.
Inscrierea in concurs a copiilor se face o singura data la inceputul semestrului I, inscrierea fiind valabila si pentru semestrul II.
Daca un copil participa la concurs doar la etapa a doua (semestrul II) inscrierea acestuia se face in acelasi mod ca si pentru copiii inscrisi pentru etapa I (semestrul I).
Intr-o unitate de invatamant anteprescolar si prescolar pot exista mai multi mentori. Un mentor poate inscrie minimum 10 participanti dintr-o grupa si poate afilia copii din alte grupe, din aceeasi grupa de varsta, cu conditia sa apartina aceleiasi unitati de invatamant.
Mentorul care va inscrie mai putin de 10 copii nu va avea posibilitatea de a participa la concurs decat daca se afiliaza la grupa unui alt mentor, ambii mentori beneficiind de aceleasi premii conform Regulamentului.
Inscrierea in concurs a copiilor se face numai cu acordul parintilor sau tutorilor legali.
Inscrierea se va incheia, pentru fiecare etapa, cu 10 zile inainte de data de desfasurare a concursului.
Finantarea concursului TIMTIM-TIMY va fi realizata in totalitate de Fundatia pentru Stiinte si Arte Paralela 45, din bugetul destinat acestui concurs.
Mentorul va expedia cu cel putin 10 zile inainte de data desfasurarii etapei de concurs, semnat de catre doamna directoare si stampilat, Contractul de Parteneriat al Centrului Pilot de Activitati Integrate (unitatea de invatamant in care activeaza mentorul/mentorii) cu Fundatia pentru Stiinte si Arte Paralela 45. Modelul acestui contract, semnat si stampilat de catre Organizator, va fi descarcat de pe site-ul www.timtim-timy.ro, va fi printat in 2 (doua) exemplare, unul ramanand la unitatea de invatamant si celalalt fiind expediat prin: e-mail (scanat) la adresa office@timtim-timy.ro sau prin posta pe adresa Fundatiei Paralela 45 (cu mentiunea "Pentru concursul TIMTIM-TIMY"). Pentru aceeasi unitate de invatamant, chiar daca sunt mai multi mentori, se incheie un singur Contract de Parteneriat, care este valabil 2 ani scolari.
c) Subiecte de concurs
Concursul propune copiilor completarea unei fise de activitati integrate, cu itemi formulati in asa fel incat sa corespunda din punct de vedere al curriculum-ului educatiei timpurii grupelor de varsta pentru care se desfasoara concursul, precum si nivelului de programa corespunzator fiecarui semestru.
La ora cand incepe concursul-joc, profesoara-mentor va distribui fiecarui copil fisa de concurs completata cu numele copilului si, fara a depasi timpul de concurs indicat pe fisa, va citi intrebarile pe rand, asigurindu-se ca acestea au fost intelese si va astepta copiii sa rezolve cerintele de la fiecare punct al fisei, procedand astfel pana la sfarsitul testului. Este recomandabil ca toti copiii sa termine testul-joc.
Fisele de concurs sunt color, cu un design placut, ilustratii semnificative si vizibile, cu indicatii clare pentru raspuns, astfel incat ajutorul profesoarei va fi minimal.
Modelele de fise pentru concurs se regasesc pe site-ul www.timtim-timy.ro dedicat special concursului.
Subiectele pentru concurs, de initiere, de la editia anterioara a concursului sunt postate pe site-ul www.timtim-timy.ro odata cu inceperea anului scolar in curs. Rolul acestor subiecte de initiere de tip fisa de activitati integrate este de a face cunoscut copiilor, cadrelor didactice si parintilor tipurile de subiecte ale concursului, precum si modalitatea de rezolvare si evaluare.
Modelele de subiecte de tip fisa de activitati integrate pentru PASII PROPRIU-ZISI sunt de nivel STANDARD si vor fi publicate pe site-ul www.timtim-timy.ro in dimineata concursului la ora 7, pentru fiecare perioada in parte si pentru fiecare nivel de grupa si vor contine:
- Pentru grupa de varsta 2-3 ani un numar de 2 subiecte;
- Pentru grupa de varsta 3-4 ani un numar de 4 subiecte;
- Pentru grupa de varsta 4-5 ani un numar de 4 subiecte;
- Pentru grupa de varsta 5-6 ani un numar de 6 subiecte.
d) Care sunt indatoririle mentorului?
Mentorul va prezenta parintilor (tutorilor legali), copiilor, precum si directorului unitatii de invatamant, Regulamentul de desfasurare a concursului precum si sistemul de premiere, pe care le va afisa la avizierul unitatii de invatamant.
Mentorul va lua cunostinta de intentia parintilor de a-si inscrie copiii la concurs si va inscrie participantii doritori in concurs conform Regulamentului.
Mentorul va face cunoscute participantilor modelele de teste tip Timtim-Timy si modalitatea de rezolvare.
Mentorul va face cunoscut copiilor participanti si parintilor faptul ca subiectul propriu-zis de concurs va fi postat pe site-ul www.timtim-timy.ro in dimineata concursului la ora 7.
Mentorul, cu acordul conducerii unitatii de invatamant, va stabili la libera alegere ora de desfasurare propriu-zisa a concursului, pe care o va comunica din timp copiilor participanti si parintilor (tutorilor legali).
Mentorul va completa pe fisa de concurs cu majuscule: numele si prenumele copilului, grupa, gradinita unde este inscris.
Mentorul va supraveghea desfasurarea concursului si va oferi copiilor toate explicatiile necesare pentru o cat mai buna intelegere a cerintelor fiselor de concurs.
DE RETINUT!
Pentru sectiunea Galerie multimedia a site-ului www.timtim-timy.ro mentorii si/sau parintii pot trimite pe adresa office@timtim-timy.ro fotografii (obligatoriu in formatul jpg, rezolutie de minim 150 dpi), filmulete (in format avi) din timpul desfasurarii concursului. Toate fotografiile si filmele primite care corespund tehnic vor aparea in aceasta sectiune. De asemenea vor fi specificate grupa, unitatea de invatamant unde s-a facut fotografia si/sau filmuletul, precum si numele mentorului. Nu se transmit mai mult de 2 fotografii reprezentative.
e) Care sunt obligatiile copiilor participanti?
La concurs, fiecare participant va avea asupra sa: fisa de concurs, pix cu pasta albastra sau creioane colorate sau carioca.
Neparticiparea unui copil la prima etapa a concursului nu atrage interdictia participarii la etapa urmatoare.
f) Timpul de lucru
Timpul de lucru va fi intre 10 si 40 de minute, diferentiat in functie de varsta copilului si va fi specificat pentru fiecare grupa in parte in fisa de concurs.
5. Evaluarea si ierarhizarea rezultatelor
Evaluarea performantelor obtinute de copii la Concursul TIMTIM-TIMY se realizeaza in functie de standardele de curriculum specifice fiecarei virste.
Baremele de corectare (grila oarba) vor fi postate pe site-ul www.timtim-timy.ro odata cu subiectele concursului si nu pot fi vizualizate si descarcate decat de catre mentor prin logarea in contul sau.
Punctajul maxim care se poate obtine va fi specificat pe fisa de concurs, pentru fiecare subiect in parte, numarul total de puncte care se pot obtine fiind de 10 puncte, corespunzator notei 10 astfel: premiul 1 pentru 10 puncte, premiul 2 pentru 9 puncte, premiul 3 pentru 8 puncte, mentiune pentru 6-7 puncte.
Evaluarea raspunsurilor conform baremelor de corectare expediate mentorilor este asigurata de o Comisie de Evaluare formata din mentor, directoarea unitatii de invatamant si, daca este posibil, un reprezentant al parintilor.
Rezultatele obtinute in urma evaluarii vor fi comunicate fiecarui copil in parte si totodata se vor inmana acestora diplomele completate de mentor conform regulamentului de premiere, precum si fisa de concurs individuala
DIPLOMELE DE PARTICIPARE ale copiilor inscrisi in concurs vor fi descarcate de catre mentor din contul sau.
DE RETINUT! Dupa incheierea etapei de concurs, fiecare mentor va intra pe site-ul www.timtim-timy.ro in contul propriu unde va putea introduce rezultatele obtinute de copii, apasand butonul ADAUGARE REZULTATE.
Fiecare mentor trebuie sa introduca rezultatele copiilor in termen de maxim 7 zile de la data desfasurarii concursului. Dupa aceasta perioada, rezultatele corespunzatoare premiului I se vor afisa pe site-ul www.timtim-timy.ro in sectiunea Rezultate concurs copii.
6. Premierea:
Se vor acorda urmatoarele premii:
1. Pentru copii:
- Diploma de participare "Invatam cu Timtim-Timy" pentru copiii participanti, cu specificatiile: premiul 1, premiul 2, premiul 3 si mentiune. Aceasta diploma va fi descarcata de catre mentor din contul sau.
2. Pentru cadrele didactice:
- Diploma de participare "Organizator concurs prescolar in cadrul proiectului educational international TIMTIM-TIMY" si Adeverinta certificatoare (pentru mentori, directori si inspectori de specialitate); acestea vor fi descarcate de catre mentor din contul sau.
3. Pentru unitatile scolare
- Diploma "Centru pilot de activitati integrate in cadrul proiectului educational international TIMTIM-TIMY" (acordata unitatilor anteprescolare si prescolare din mediul urban si rural, din invatamantul de stat si privat, participante la concurs); aceasta diploma va fi descarcata de catre mentor din contul sau.
Organizatorul va posta pe site-ul www.timtim-timy.ro lista tuturor unitatilor de invatamant in ordinea inscrierii precum si lista completa a participantilor si lista premiantilor cu premiul I.
Prin inscrierea la concursul TIMTIM-TIMY, participantii sunt de acord cu prevederile prezentului Regulament.
Desi participarea la concurs se desfasoara sub semnul FAIR PLAY-ului tuturor participantilor implicati, recomandam doamnelor directoare ale unitatilor prescolare si comitetelor de parinti desemnarea unui al doilea supraveghetor neutru!
1. Scop
Concursul de activitati integrate TIMTIM-TIMY isi propune sa ofere gratuit, tuturor copiilor participanti cu varsta cuprinsa intre 2-6 ani, parintilor acestora precum si tuturor cadrelor didactice din invatamantul anteprescolar si prescolar:
- posibilitatea obiectiva de evaluare a nivelului de dezvoltare educationala in timpul unui an, in context formal si non-formal (de concurs)
- obisnuirea cu situatii concurentiale prin joc.
2. Locul de desfasurare
In unitatile anteprescolare si prescolare, la nivel de grupa.
3. Participanti
Copii apartinand grupelor de varsta 2-3 ani (anteprescolari), 3-4 ani, 4-5 ani, 5-6 ani (prescolari), din invatamantul prescolar de stat si privat, din mediul urban si rural din Romania precum si din tarile cu predare in limba romana.
4. Desfasurarea propriu-zisa a concursului
Concursul se desfasoara in doua etape, la sfarsitul fiecarui semestru din anul de invatamant in curs, astfel:
ETAPA I : 13 decembrie 2019
ETAPA II : 8 mai 2020
a) Pasii (etapele) concursului
Pasul I, de initiere (in cadrul fiecarei grupe): desfasurat pe parcursul semestrelor din anul scolar in curs si consta in cunoasterea tipurilor de fise de activitati integrate, a modalitatii de rezolvare de catre copii si a modalitatii de evaluare a acestora, atat de catre cadrele didactice cat si de catre parintii interesati de evolutia propriilor copii.
Pasii propriu-zisi de evaluare sumativa stadiala (in cadrul fiecarei gupe): desfasurati la sfarsitul fiecarui semestru.
b) Inscrierea copiilor la concursul TIMTIM-TIMY
Inscrierea in concurs a copiilor se face on-line, in momentul in care cadrul didactic apartinand invatamantului anteprescolar sau prescolar care se implica in organizarea concursului isi creeaza un cont de mentor pe site si isi inscrie copiii in acel cont.
Inscrierea in concurs a copiilor se face o singura data la inceputul semestrului I, inscrierea fiind valabila si pentru semestrul II.
Daca un copil participa la concurs doar la etapa a doua (semestrul II) inscrierea acestuia se face in acelasi mod ca si pentru copiii inscrisi pentru etapa I (semestrul I).
Intr-o unitate de invatamant anteprescolar si prescolar pot exista mai multi mentori. Un mentor poate inscrie minimum 10 participanti dintr-o grupa si poate afilia copii din alte grupe, din aceeasi grupa de varsta, cu conditia sa apartina aceleiasi unitati de invatamant.
Mentorul care va inscrie mai putin de 10 copii nu va avea posibilitatea de a participa la concurs decat daca se afiliaza la grupa unui alt mentor, ambii mentori beneficiind de aceleasi premii conform Regulamentului.
Inscrierea in concurs a copiilor se face numai cu acordul parintilor sau tutorilor legali.
Inscrierea se va incheia, pentru fiecare etapa, cu 10 zile inainte de data de desfasurare a concursului.
NU SE PERCEPE TAXA DE INSCRIERE SI PARTICIPARE!
Finantarea concursului TIMTIM-TIMY va fi realizata in totalitate de Fundatia pentru Stiinte si Arte Paralela 45, din bugetul destinat acestui concurs.
Mentorul va expedia cu cel putin 10 zile inainte de data desfasurarii etapei de concurs, semnat de catre doamna directoare si stampilat, Contractul de Parteneriat al Centrului Pilot de Activitati Integrate (unitatea de invatamant in care activeaza mentorul/mentorii) cu Fundatia pentru Stiinte si Arte Paralela 45. Modelul acestui contract, semnat si stampilat de catre Organizator, va fi descarcat de pe site-ul www.timtim-timy.ro, va fi printat in 2 (doua) exemplare, unul ramanand la unitatea de invatamant si celalalt fiind expediat prin: e-mail (scanat) la adresa office@timtim-timy.ro sau prin posta pe adresa Fundatiei Paralela 45 (cu mentiunea "Pentru concursul TIMTIM-TIMY"). Pentru aceeasi unitate de invatamant, chiar daca sunt mai multi mentori, se incheie un singur Contract de Parteneriat, care este valabil 2 ani scolari.
c) Subiecte de concurs
Concursul propune copiilor completarea unei fise de activitati integrate, cu itemi formulati in asa fel incat sa corespunda din punct de vedere al curriculum-ului educatiei timpurii grupelor de varsta pentru care se desfasoara concursul, precum si nivelului de programa corespunzator fiecarui semestru.
La ora cand incepe concursul-joc, profesoara-mentor va distribui fiecarui copil fisa de concurs completata cu numele copilului si, fara a depasi timpul de concurs indicat pe fisa, va citi intrebarile pe rand, asigurindu-se ca acestea au fost intelese si va astepta copiii sa rezolve cerintele de la fiecare punct al fisei, procedand astfel pana la sfarsitul testului. Este recomandabil ca toti copiii sa termine testul-joc.
Fisele de concurs sunt color, cu un design placut, ilustratii semnificative si vizibile, cu indicatii clare pentru raspuns, astfel incat ajutorul profesoarei va fi minimal.
Modelele de fise pentru concurs se regasesc pe site-ul www.timtim-timy.ro dedicat special concursului.
Subiectele pentru concurs, de initiere, de la editia anterioara a concursului sunt postate pe site-ul www.timtim-timy.ro odata cu inceperea anului scolar in curs. Rolul acestor subiecte de initiere de tip fisa de activitati integrate este de a face cunoscut copiilor, cadrelor didactice si parintilor tipurile de subiecte ale concursului, precum si modalitatea de rezolvare si evaluare.
Modelele de subiecte de tip fisa de activitati integrate pentru PASII PROPRIU-ZISI sunt de nivel STANDARD si vor fi publicate pe site-ul www.timtim-timy.ro in dimineata concursului la ora 7, pentru fiecare perioada in parte si pentru fiecare nivel de grupa si vor contine:
- Pentru grupa de varsta 2-3 ani un numar de 2 subiecte;
- Pentru grupa de varsta 3-4 ani un numar de 4 subiecte;
- Pentru grupa de varsta 4-5 ani un numar de 4 subiecte;
- Pentru grupa de varsta 5-6 ani un numar de 6 subiecte.
d) Care sunt indatoririle mentorului?
Mentorul va prezenta parintilor (tutorilor legali), copiilor, precum si directorului unitatii de invatamant, Regulamentul de desfasurare a concursului precum si sistemul de premiere, pe care le va afisa la avizierul unitatii de invatamant.
Mentorul va lua cunostinta de intentia parintilor de a-si inscrie copiii la concurs si va inscrie participantii doritori in concurs conform Regulamentului.
Mentorul va face cunoscute participantilor modelele de teste tip Timtim-Timy si modalitatea de rezolvare.
Mentorul va face cunoscut copiilor participanti si parintilor faptul ca subiectul propriu-zis de concurs va fi postat pe site-ul www.timtim-timy.ro in dimineata concursului la ora 7.
Mentorul, cu acordul conducerii unitatii de invatamant, va stabili la libera alegere ora de desfasurare propriu-zisa a concursului, pe care o va comunica din timp copiilor participanti si parintilor (tutorilor legali).
Mentorul va completa pe fisa de concurs cu majuscule: numele si prenumele copilului, grupa, gradinita unde este inscris.
Mentorul va supraveghea desfasurarea concursului si va oferi copiilor toate explicatiile necesare pentru o cat mai buna intelegere a cerintelor fiselor de concurs.
DE RETINUT!
Pentru sectiunea Galerie multimedia a site-ului www.timtim-timy.ro mentorii si/sau parintii pot trimite pe adresa office@timtim-timy.ro fotografii (obligatoriu in formatul jpg, rezolutie de minim 150 dpi), filmulete (in format avi) din timpul desfasurarii concursului. Toate fotografiile si filmele primite care corespund tehnic vor aparea in aceasta sectiune. De asemenea vor fi specificate grupa, unitatea de invatamant unde s-a facut fotografia si/sau filmuletul, precum si numele mentorului. Nu se transmit mai mult de 2 fotografii reprezentative.
e) Care sunt obligatiile copiilor participanti?
La concurs, fiecare participant va avea asupra sa: fisa de concurs, pix cu pasta albastra sau creioane colorate sau carioca.
Neparticiparea unui copil la prima etapa a concursului nu atrage interdictia participarii la etapa urmatoare.
f) Timpul de lucru
Timpul de lucru va fi intre 10 si 40 de minute, diferentiat in functie de varsta copilului si va fi specificat pentru fiecare grupa in parte in fisa de concurs.
5. Evaluarea si ierarhizarea rezultatelor
Evaluarea performantelor obtinute de copii la Concursul TIMTIM-TIMY se realizeaza in functie de standardele de curriculum specifice fiecarei virste.
Baremele de corectare (grila oarba) vor fi postate pe site-ul www.timtim-timy.ro odata cu subiectele concursului si nu pot fi vizualizate si descarcate decat de catre mentor prin logarea in contul sau.
Punctajul maxim care se poate obtine va fi specificat pe fisa de concurs, pentru fiecare subiect in parte, numarul total de puncte care se pot obtine fiind de 10 puncte, corespunzator notei 10 astfel: premiul 1 pentru 10 puncte, premiul 2 pentru 9 puncte, premiul 3 pentru 8 puncte, mentiune pentru 6-7 puncte.
Evaluarea raspunsurilor conform baremelor de corectare expediate mentorilor este asigurata de o Comisie de Evaluare formata din mentor, directoarea unitatii de invatamant si, daca este posibil, un reprezentant al parintilor.
Rezultatele obtinute in urma evaluarii vor fi comunicate fiecarui copil in parte si totodata se vor inmana acestora diplomele completate de mentor conform regulamentului de premiere, precum si fisa de concurs individuala
DIPLOMELE DE PARTICIPARE ale copiilor inscrisi in concurs vor fi descarcate de catre mentor din contul sau.
DE RETINUT! Dupa incheierea etapei de concurs, fiecare mentor va intra pe site-ul www.timtim-timy.ro in contul propriu unde va putea introduce rezultatele obtinute de copii, apasand butonul ADAUGARE REZULTATE.
Fiecare mentor trebuie sa introduca rezultatele copiilor in termen de maxim 7 zile de la data desfasurarii concursului. Dupa aceasta perioada, rezultatele corespunzatoare premiului I se vor afisa pe site-ul www.timtim-timy.ro in sectiunea Rezultate concurs copii.
6. Premierea:
Se vor acorda urmatoarele premii:
1. Pentru copii:
- Diploma de participare "Invatam cu Timtim-Timy" pentru copiii participanti, cu specificatiile: premiul 1, premiul 2, premiul 3 si mentiune. Aceasta diploma va fi descarcata de catre mentor din contul sau.
2. Pentru cadrele didactice:
- Diploma de participare "Organizator concurs prescolar in cadrul proiectului educational international TIMTIM-TIMY" si Adeverinta certificatoare (pentru mentori, directori si inspectori de specialitate); acestea vor fi descarcate de catre mentor din contul sau.
3. Pentru unitatile scolare
- Diploma "Centru pilot de activitati integrate in cadrul proiectului educational international TIMTIM-TIMY" (acordata unitatilor anteprescolare si prescolare din mediul urban si rural, din invatamantul de stat si privat, participante la concurs); aceasta diploma va fi descarcata de catre mentor din contul sau.
Organizatorul va posta pe site-ul www.timtim-timy.ro lista tuturor unitatilor de invatamant in ordinea inscrierii precum si lista completa a participantilor si lista premiantilor cu premiul I.
Prin inscrierea la concursul TIMTIM-TIMY, participantii sunt de acord cu prevederile prezentului Regulament.